مجمع عمومی سازمان ملل قطعنامه محکومیت نقض حقوق بشر در ایران را تصویب کرد

مجمع عمومی سازمان ملل روز پنجشنبه ۲۵ آذرماه قطعنامه محکومیت وضعیت حقوق بشر در ایران را با ۷۸ رای موافق، ۳۱ رای مخالف و ۶۹ رای ممتنع تصویب کرد.

این قطعنامه پیشتر در ۲۶ آبان ماه سال جاری در کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل به تصویب رسیده بود.

این قطعنامه‌ محکومیت نقض فاحش و سیستماتیک حقوق بشر در ایران را کانادا به سازمان ملل ارائه و ۴۷ کشور دیگر نیز از آن حمایت کرده بودند.

این قطعنامه به تعداد بسیار نگران‌کننده احکام اعدام، دستگیری‌های گسترده و سیستماتیک و بازداشت‌های خودسرانه، محرومیت عمدی زندانیان از دسترسی به درمان و خدمات پزشکی، بدرفتاری با زندانیان در زندان اوین، آزار و اذیت و ارعاب مخالفان و مدافعان حقوق بشر، استفاده از شکنجه برای گرفتن اعتراف و مرگ‌های مشکوک زندانیان اشاره کرده است.این قطعنامه از جمهوری اسلامی خواست به آزار و اذیت اقلیت‌های مذهبی پایان داده و ضمن تحقیق و تفحص درباره موارد نقض حقوق بشر، متخلفان را در قبال کارهای خود پاسخگو کند.

سال گذشته نیز، مجمع عمومی سازمان ملل قطعنامه محکومیت وضعیت حقوق بشر در ایران را که از سوی کانادا تصویب شده بود به تصویب رسانده بود.

در قطعنامه سال گذشته نیز، مجازات اعدام و نیز اعدام کودکان زیر ۱۸ سال، سرکوب دستگیری‌ و بازداشت‌های خودسرانه، و همچنین شکنجه و مجازات‌های بی‌رحمانه و همچنین سرکوب بهائیان مورد توجه قرار گرفته بود.

قطعنامه سال گذشته سازمان ملل از جمهوری اسلامی خواسته بود به وضعیت نامناسب زندان‌های ایران رسیدگی کند، فعالان حقوق زنان را که به دلیل اعمال حقوق خود زندانی شده‌اند آزاد کند و به نقض حقوق اقلیت‌های قومی و زبانی و سایر اقلیت‌ها پایان دهد.این قطعنامه سازمان ملل بر لزوم تحقیقات معتبر، مستقل و بی‌طرفانه در پاسخ به همه موارد شدید نقض حقوق بشر در ایران از جمله ناپدید شدن اجباری، اعدام‌های غیرقانونی و حذف شواهد این‌گونه جرایم تاکید کرده و خواستار پایان دادن به مصونیت از مجازات برای چنین جنایاتی در جمهوری اسلامی شده است.

در قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل همچنین نگرانی جدی از ادامه اجرای مجازات اعدام در جمهوری اسلامی ایران برای افراد زیر سن قانونی، ابراز شده و از جمهوری اسلامی ایران خواسته شده است که اجرای مجازات اعدام علیه افراد زیر سن قانونی را متوقف کند، از جمله افرادی که در زمان وقوع جرم سن آنها زیر ۱۸ سال بوده است.

در این قطعنامه تصریح شده است که اعدام افرادی که در زمان وقوع جرم زیر ۱۸ سال سن داشته‌اند٬ نقض کنوانسیون بین المللی حقوق کودک است.

مجمع عمومی سازمان ملل متحد همچنین از حکومت ایران خواسته است تا به تبعیض علیه اقلیت‌های مذهبی و دینی در این کشور از جمله جامعه بهایی پایان دهد.

قطعنامه‌هایی درباره «وضعیت حقوق بشر ایران» از اوایل دهه ۱۹۸۰ به مجمع عمومی سازمان ملل ارائه و تصویب شده است و وضعیت نقض حقوق بشر در این کشور همواره از نگرانی‌های حقوق بشر سازمان ملل بوده است.

دیان علائی، نماینده جامعه جهانی بهایی، با اشاره به تصویب این قطعنامه در مجمع عمومی سازمان ملل٬ گفت٬ جامعه بین المللی بار دیگر از بالاترین مجمع خود استفاده کرده است تا جمهوری اسلامی را به پایبندی به تعهدات حقوق بشری خود و احترام به حقوق بهائیان دعوت کند.

در چهار دهه گذشته گزارش‌های متعددی درباره محرومیت از تحصیل بهاییان در دانشگاه‌ها و حق امرار معاش منتشر شده و حتی گورستان‌های پیروان این آیین مورد بی‌احترامی قرار گرفته است.

بنا بر گزارش‌ها بیش از ۲۰۰ بهایی پس از انقلاب بهمن ۵۷ در ایران اعدام شده‌اند.

Type / to choose a موافقان و مخالفان قطعنامه حقوق بشری ایران

در میان مخالفان این قعطنامه، نام کشورهایی همچون افغانستان، ارمنستان، آذربایجان، بنگلادش، بلاروس، چین، کوبا، کره شمالی، عراق، قزاقستان، لبنان، پاکستان، روسیه، سوریه و ونزوئلا دیده می‌شود.

مصر، بوسنی و هرزگوین، اردن، کویت، قطر و امارات نیز به این قطعنامه حقوق بشری رای ممتنع دادند.

استرالیا، بحرین، بلژیک، کانادا، جمهوری چک، آلمان، فرانسه، ایتالیا، ژاپن، کره جنوبی، عربستان سعودی، اوکراین، اسپانیا، ایالات متحده و یمن نیز جزو تایید کنندگان این قعنامه برای محکومیت نقض حقوق بشر در ایران بودند.