روزنامه هنگکنگی «آسیا تایمز» در گزارشی مربوط به احتمال فعالیت نیروهای برونمرزی سپاه پاسداران در میانمار مینویسد که فرود چندین هواپیمای یک شرکت هوایی تحریمشده ایرانی در میانمار، گمانهزنی در مورد همکاری نظامی بین دو کشور از جمله احتمال فروش جنگافزار حساس ایرانی به حکومت نظامی میانمار را افزایش داده است.منابع محلی در میانمار میگویند طی چندین ماه گذشته هواپیماهای متعلق به سپاه پاسداران ایران «موشکهای هدایتشونده» و سایر تسلیحات پیشرفته به حکومت نظامی این کشور، که پارسال دولت دموکراتیک میانمار را سرنگون کرد، تحویل دادهاند.
به گزارش «آسیا تایمز»، پنجشنبه 20 ژانویه 2022، منابع دیپلماتیک جنوب شرقی آسیا که نخواستند نامشان فاش شود، گفتند هیئت ایرانی که در 13 ژانویه وارد میانمار شد، دومین یا سومین هیئتی بود که از زمان کودتای ارتش در فوریه 2021 به این کشور سفر کرده است.
بر اساس گزارش وبگاه «فلایت رادار24» که پروازهای بینالمللی را ردیابی میکند، یک فروند هواپیمای متعلق به شرکت هواپیمایی باربری «قشم فارس ایر» پنجشنبه پیش از مشهد به میانمار پرواز کرد و روز بعد هم به ایران بازگشت.
زین مار آنگ، وزیر خارجه «دولت وحدت ملی» که شاخهای از دولت دموکراتیک ساقط شده است، در این باره به «آسیا تایمز» گفت: «این دومین بار است که میبینم پروازی از ایران به میانمار صورت گرفته است، و باید مربوط به انتقال فناوری نظامی باشد».
وزارت خزانهداری آمریکا در سال 2019 «قشم فارس ایر» را به اتهام انتقال تسلیحات به گروههای نیابتی رژیم ایران در جنگ داخلی سوریه به نمایندگی از «نیروی قدس» سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تحریم کرد.
یکی از دو هواپیمای «نگرانکننده» متعلق به این خطوط هوایی که دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا تحریم کرد، با شماره EP-FAA ثبت بینالمللی شده بود. این ظاهرا همان هواپیمایی است که هفته پیش در میانمار فرود آمد.
پیش از کودتای ارتش میانمار، یک خبرگزاری محلی در اوایل ژانویه 2020 گزارش داد که یک هواپیمای ایرانی برای مدت کوتاهی در فرودگاه نایپیداو فرود آمده است، که به گفته منابع محلی، «ممکن است محمولههای نظامی تحویل داده باشد».
آسیا تایمز فهرستی از اسامی بازدیدکنندگان ایرانی از میانمار طی ماههای اخیر را مشاهده کرده است، که به گفته یک تحلیلگر ایرانی که نخواست نامش فاش شود، تعداد زیادی از آنها وابسته به نهادهای نظامی ایران به ویژه سپاه پاسداران هستند.
به گزارش «آسیا تایمز»، حکومت نظامی میانمار به طور فزایندهای نیروهای مردمی را هدف بمبارانهای هوایی و حملات بالگردی قرار میدهد. از زمان کودتا بیش از 1400 غیرنظامی توسط نیروهای امنیتی کشته شدهاند، و گزارشهای مربوط به شکنجه، تجاوز جنسی، و اعدام در میانمار بسیار است.همکاری نظامی سپاه پاسداران با نظامیان میانمار در حالی مطرح میشود که ارتشیان میانمار متهم به خشونت گسترده علیه مسلمانان روهینگیا در آن کشور و کشتار وسیع آنان هستند؛ خشونتی که منجر به فرار بیش از ۶۲۰ هزار مسلمان از میانمار به بنگلادش انجامیده است.«آسیا تایمز» در ادامه گزارش خود مینویسد که براساس اطلاعات مربوط به ردیابی پروازهای بینالمللی، روز پنجشنبه گذشته یک هواپیمای باربری متعلق به شرکت باربری هوایی «قشم فارس ایر» از مشهد به میانمار پرواز کرده است. این اطلاعات نشان میدهد که هواپیمای مزبور فردای آن روز به ایران بازگشته است.زین مارآئونگ، وزیر خارجه در دولت وحدت ملی میانمار که خود را حکومت مشروع این کشور میداند، گفته است: «این دومین باری است که فرود یک هواپیمای ایرانی در میانمار مشاهده میشود. گمان میرود که محموله آن تجهیزات ارتباطی برای مصارف نظامی بوده است».
او افزوده است که «همکاریهای نظامی بین حکومت نظامی میانمار و حکومتی نظیر ایران نه فقط از زاویه کمک به جنایات حکومت نظامی بلکه به دلیل امنیت منطقهای و جهانی بسیار نگرانکننده است».
وزارت خزانهداری آمریکا در سال ۲۰۱۹ شرکت هوایی «قشم فارس ایر» را به دلیل حمل جنگافزار نیروی قدس سپاه پاسداران برای گروههای مورد حمایت ایران در سوریه تحریم کرد.
وزارت خزانهداری آمریکا در آن زمان گفت که دو هواپیمای بوئینگ ۷۴۷ این شرکت در سالهای اخیر محمولههایی از جمله تسلیحات نیروی قدس را به سوریه منتقل کردهاند و هشدار داد که هر فرد حقیقی یا حقوقی که با این شرکت معامله کند هدف تحریم قرار خواهد گرفت.
یک وبسایت خبری در میانمار در ماه ژانویه گذشته و پیش از وقوع کودتای نظامی گزارش داد که یک هواپیمای ایرانی در فرودگاه نایپیادو، در نواحی مرکزی میانمار توقف کرده است و محموله آن ممکن است تجهیزات نظامی باشد.
روزنامه «آسیا تایمز» خاطرنشان میکند که در رسانههای ایرانی هیچ گزارشی در مورد سفر هیئت ایرانی به میانمار نیافته است و نمیتواند مأموریت هیئت ایرانی را که هفته گذشته به میانمار سفر کرد، با قطعیت مشخص کند.
اما یک تحلیلگر ایرانی که نخواست نامش در این گزارش قید شود به این روزنامه گفته است افرادی که نام آنها در فهرست مسافران به چشم میخورد با نهادهای نظامی و از جمله نیروی قدس سپاه پاسداران مرتبط هستند.