خانه / اخبار مهم روز / خانه پرستار ایران: از نظر تعداد جان‌باختگان پرستار در بالای لیست جهانی هستیم

خانه پرستار ایران: از نظر تعداد جان‌باختگان پرستار در بالای لیست جهانی هستیم

خانه پرستار ایران اعلام کرد که این کشور از نظر تعداد پرستاران جان‌باخته در مقایسه با دیگر کشورها در رتبه‌های اول لیست جهانی قرار دارد.دبیرکل خانه پرستار ایران می‌گوید با وجود کمبود نیروی پرستار «چرا باید پرستاران را در پیک کرونا به کار بگیرند و بعد از سه ماه که پیک خوابید از کار بیکار کنند؟»

محمد شریفی‌مقدم، دبیرکل خانه پرستار ایران، جمعه 27 اسفند در گفت‌وگو با روزنامه «انتخاب» به افزایش تعداد جان‌باختگان پرستار بر اثر کرونا از ابتدای سال 1400 تاکنون اشاره کرد و گفت، کمبود نیرو و فشار زیاد کاری باعث افزایش مرگ‌ومیر شده است.

کمبود نیروی پرستار در حالی است که به‌گفته شریفی‌مقدم «بیش از صد هزار پرستار بیکار» در کشور وجود دارد. او افزود: «تعداد قابل توجهی از فارغ‌التحصیلان پرستاری شرایط را مناسب نمی‌بینند و به همین دلیل تمایلی برای ورود به بازار کار ندارند.»

دبیرکل خانه پرستار به چهار مشکل اساسی پرستاران اشاره کرد و گفت، علی‌رغم اینکه پرستاران تلاش بسیاری کردند و در این دوران شیوع کرونا جان خود را کف دست گذاشتند اما مشکلات اساسی آن‌ها حل نشد و تصمیم مسئولین برای حل مشکلات آن‌ها در حد شعار و ادعا باقی ماند.

او اولین مشکل اساسی را کمبود نیروی انسانی و فشار زیادی کاری پرستاران عنوان کرد که ضریب خطا را در حیاتی‌ترین خدمات انسانی بالا می‌برد. به گفته شریفی‌مقدم استاندارد نیروی پرستار «یک دوم حداقل استانداردهای جهانی است».

به گفته شریفی‌مقدم دومین و سومین مشکل اساسی پرستاران مربوط به عدم اجرای آیین‌نامه استخدامی «فوق‌العاده خاص با ضریب سه» و نیز عدم اجرای قانون تعرفه‌گذاری بعد از 14 سال است. به گفته شریفی مقدم، 8 هزار مورد از خدمات پزشکی و دو هزار مورد از خدمات پیراپزشکی تعرفه‌گذاری شده است. اما تنها گروهی که خدمات آن‌ها تعرفه ندارد پرستاران هستند.

چهارمین مشکل پرستاران انواع مختلف قرارداد برای کار یکسان، و همچنین قراردادهای موقت است. بنا به اظهارات دبیرکل خانه پرستار، در این قراردادها مزد و مزایا متفاوت است در حالیکه کار همه‌ی آن‌ها یکی است.

محمد شریفی‌مقدم ضمن اشاره به لغو قرارداد‌های موقت پرستاران پس از عبور از پیک کرونا و بیکار کردن آنان، این قراردادها را «به استثمار کشیدن» پرستاران و «نهایت بی‌اخلاقی» توصیف کرد.

وضعیت نابسامان کادر خدمات پزشکی و بهداشتی ایران تنها به پرستاران محدود نمی‌شود. اخیرا افزایش آمار خودکشی دانشجویان پزشکی و انتشار جزئیاتی از مرگ‌ سریالی شماری از آنان توسط همکاران آنها در فضای مجازی، واکنش‌های مختلفی را به دنبال داشت.

افزایش چشمگیر مهاجرت کادر درمان از ایران به دلیل آشفتگی سیاسی و ورشکستگی اقتصادی کشور نیز بر معضل خدمات پزشکی در آن افزوده است. به گفته محمدرضا ظفرقندی، رئیس سابق سازمان نظام‌ پزشکی ایران تا تابستان گذشته، 3 هزار درخواست مهاجرت از طرف پزشکان به این سازمان ارسال شده بود.