جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا تاکید کرد اگر ایران به تعهدات خود عمل نکند، دولت جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا به توافق هستهای برجام بازنخواهد گشت.
سالیوان، سهشنبه 22 مارس به «العربیه» ضمن اشاره به اینکه تهران باید تصمیمات دشواری را برای دستیابی به توافق هستهای اتخاذ کند، گفت اگر توافق هستهای با ایران همراه با رعایت استانداردها و اجرای تعهدات باشد، واشینگتن آماده بازگشت به برجام خواهد بود.
مشاور امنیت ملی کاخ سفید با بیان اینکه به نفع امنیت ملی آمریکا است که توافق حاصل شده و طرفها به برجام بازگردند گفت:«اما ما زمانی این گام را برمیداریم که از تحقق اهداف مطمئن شویم.»
در همین راستا سناتور باب منندز نیز به «العربیه» گفت:«بازگشت به برجام به شکل قبلی آن، مورد تایید ما نیست.»
موضوع غیر قابل پذیرش
میت رامنی، سناتور جمهوری خواه نیز در مصاحبه با «العربیه»، با تاکید بر این که تایید برداشتن تحریمها از ایران، بسیار دشوار است، افزود: «مطمئناً مطالبه غیر تروریستی دانستن سپاه پاسداران ایران، غیرقابل پذیرش است.»
واشینگتن دوشنبه، اعلام کرد که برای دستیابی به توافق با تهران در مورد برنامه هستهای آن، «آماده اتخاذ تصمیمات دشوار» است اما در عین حال هشدار داد که انعقاد این توافق «نه قریب الوقوع است و نه قطعی» و به همین دلیل برای احتمال موفقیت مذاکرات و یا شکست آن، آمادگی دارد.
حذف سپاه پاسداران از لیست سیاه
به گفته یک منبع آگاه از روند مذاکرات جاری در وین درباره پرونده هستهای ایران، یکی از برجستهترین موضوعات باقیمانده، اصرار تهران به حذف نام سپاه پاسداران از لیست سیاه آمریکا درباره «سازمانهای تروریستی خارجی» است.
مذاکرات در مراحل سرنوشتساز
دستاندرکاران موضوع پرونده هستهای ایران در حال حاضر اتفاقنظر دارند که مذاکرات تعلیق شده کنونی در مرحلهای است که در آن نقاط اختلافی به حداقل رسیده است.
انریکه مورا، هماهنگ کننده اتحادیه اروپا و مسئول مذاکرات برای احیای برجام هفته گذشته، تاکید کرد که مذاکرات به مرحله نوشتن نکات «جانبی» رسیده، بدین معنی که متن اصلی، تقریبا به طور شبهکامل، تکمیل شده است.
امکان بازگشت به توافق هنوز قطعی نیست
ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا میگوید که به رغم ابراز خوشبینیهای اخیر، بازگشت به توافق، هنوز نامشخص باقی مانده و هیچ بازه زمانی برای آن متصور نیست.
ند پرایس روز سهشنبه دوم فروردین، در کنفرانس خبری روزانه خود با اشاره به مساعی واشنگتن، افزود که «ما هنوز سعی داریم ببینیم آیا چنین هدفی امکانپذیر است یا خیر.»
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با تاکید دوباره بر اینکه «این مسیری دو طرفه است» و در حالیکه واشنگتن گام برداشته، تصریح کرد که حصول نتیجه هنوز مشخص نیست و منوط به تصمیم تهران است.
پرایس همچنین با اشاره به رایزنی آمریکا با اسرائیل و دیگر متحدین واشنگتن در خلیج فارس، گفت که اقدامات احتمالی در صورت عدم رسیدن به توافق میان ایران و کشورهای مذاکرهکننده، بررسی شدهاست.
او با اشاره به استقبال کشورهای عرب متحد آمریکا در خلیج فارس، از تلاش برای بازگشت متقابل واشنگتن و تهران به چارچوب برجام، گفت که رابرت مالی، مذاکره کننده ارشد آمریکا به طور مستمر با متحدان منطقهای آمریکا در تماس است و نگرانی آن کشورها در خصوص پیشرفتهای برنامه اتمی ایران را مدنظر دارد.