بوریس جانسون، نخستوزیر بریتانیا و ۱۰ تن از اعضای کابینهاش اجازه ورود به روسیه را ندارند. جانسون قبلا در کییف با زلنسکی دیدار کرده او در حاشیه نشست اخیر ناتو گفته که “پوتین از خط قرمز بربریت عبور کرده” است.
وزارت خارجه روسیه روز شنبه ۲۷ فرودین (۱۶ آوریل) ورود بوریس جانسون، نخستوزیر بریتانیا، لیز تراس، وزیر امور خارجه، بن والاس، وزیر دفاع و چند مقام و سیاستمدار دولت بریتانیا به این کشور را ممنوع کرد.
این وزارتخانه گفته که این تصمیم به دنبال “اقدامات خصمانه بیسابقه دولت بریتانیا، بهویژه اعمال تحریمها علیه مقامات ارشد روسیه” گرفته شده و به زودی اسامی جدیدی نیز به فهرست اعلامی افزوده خواهد شد.
دولت بریتانیا از همان ابتدای حمله روسیه به اوکراین به شدت اقدام روسیه را محکوم کرده است.
بوریس جانسون در حاشیه نشست فوقالعاده ناتو در پاسخ به این سئوال که آیا استفاده از سلاحهای شیمیایی خط قرمز است، پاسخ داد: «ولادیمیر پوتین قبلاً از خط قرمز بربریت عبور کرده است.»
نخستوزیر بریتانیا پوتین را با یک فروشنده مواد مخدر مقایسه کرده و گفته که او اروپا را به گاز و نفت وابسته کرده است.
جانسون پیش از سایر سران اروپایی از ارتکاب “جنایات جنگی روسیه در اوکراین” سخن گفته بود.
دولت بریتانیا تحریمها و ممنوعیتهای صادراتی سختی نیز علیه روسیه اعمال کرده است. با این همه، نخستوزیر بریتانیا در برخورد با الیگارشهای روس که بسیاری از آنها سالها در لندن زندگی میکنند، به “دودلی و رویکردهای نمادین” متهم شده است. دولت بریتانیا علاوه بر اسال کمکهای نظامی به اوکراین، شمار زیادی از الیگارشها روس و مقامات ارشد دولت روسیه را در فهرست تحریمهای خود قرار داده است. بریتانیا همچنین با تاکید بر تشدید تحریمهای اقتصادی علیه روسیه گفته است که کمکهای نظامی خود به اوکراین را بیشتر خواهد کرد.
مقامات بریتانیایی نخستین کسانی نیستند که از سوی روسیه “عناصر نامطلوب” خوانده میشوند. ۱۸ دیپلمات اتحادیه اروپا و چند دیپلمات آمریکایی نیز قبلا از این کشور اخراج شدهاند. کشورهای اتحادیه اروپا نیز تا کنون ۱۵۰ دیپلمات روس را اخراج کردهاند که ۴۰ نفر از آنها در آلمان بودهاند.
تارنمای “اشپیگل آنلاین” مینویسد، در دیپلماسی چنین بیانیههایی اغلب در شرایط بحرانی و جنگ صادر میشود اما “طبقهبندی اعضای یک دولت به عنوان افراد نامطلوب” گامی واضح در جهت تشدید تنش است.