«سازمان گزارشگران بدون مرز»، 3 مه، در روز جهانی آزادی مطبوعات، ردهبندی آزادی رسانهها در دنیا را منتشر کرد که در این رتبهبندی ایران از میان 180 کشور جهان در جایگاه 178 قرار گرفته است.
ردهبندی جهانی آزادی رسانهها در سال 2022، نشان میدهد، چگونه درگیریهای خشونتبار و نیز سرکوبهای دولتی مانع کار روزنامهنگاران شده است.
بدترین کشورها از نظر آزادی مطبوعات مانند سالهای گذشته اریتره در رده 180 و کره شمالی در جایگاه 179 هستند. در این دو کشور دولت کنترل کامل تمامی منابع اطلاعاتی را در دست دارد.
رتبه سوم از آخر جدول با سه رده سقوط نسبت به سال قبل به جمهوری اسلامی ایران اختصاص یافته است.
چین در میان 180 کشور در جایگاه 175 قرار گرفته است.
افغانستان نیز در رتبه 156 این جدول قرار دارد. سال گذشته این کشور در جایگاه 122 قرار داشت.
فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران، افغانستان را در سال 2021، مرگبارترین کشور برای روزنامهنگاران معرفی کرده بود که 9 روزنامهنگار در این سال جان خود را از دست دادهاند. پس از روی کار آمدن طالبان، روزنامهنگاران زیادی از کشور خارج شده و بسیاری شغل حرفهای خود را از دست دادند. همچنین فعالیت شمار زیادی از رسانهها در این کشور متوقف شده است.
در این گزارش آمده است، 28 کشور جهان در این رتبهبندی «خیلی بد» معرفی شدهاند. 12 کشور، از جمله بلاروس در جایگاه 153 و روسیه با رتبه 155 در فهرست قرمز دستهبندی شدهاند.
از آغاز حمله روسیه به اوکراین، وضعیت آزادی رسانه در روسیه بحرانی شده است. اخبار بازداشت، آزار و اذیت یا کشتهشدن خبرنگاران چه در روسیه چه در مناطق جنگی اوکراین نشان میدهد، شرایط کار برای رسانههای مستقل در خاک روسیه روز به روز دشوارتر میشود.
این ردهبندی نشان میدهد، اروپا آزادترین مکان در سراسر جهان برای روزنامهنگاران است.
به مانند سالهای گذشته، کشورهای اسکاندیناوی در راس جدول آزادی رسانهها قرار دارند. نروژ برای ششمین سال متوالی در رده اول این جدول و پس از آن به ترتیب دانمارک و سوئد قرار دارند و به نقش خود بهعنوان الگویی دموکراتیک برای شکوفایی آزادی بیان ادامه میدهند.
استونی نیز در رده چهارم قرار گرفته است.