خانه / اخبار مهم روز / رئیس جهاد دانشگاهی ایران: مهاجرت از نخبگان به شرکت های دانش بنیان رسیده است

رئیس جهاد دانشگاهی ایران: مهاجرت از نخبگان به شرکت های دانش بنیان رسیده است


رئیس سازمان دولتی جهاد دانشگاهی در ایران هشدار داد که به‌دلیل تولید فناوری‌هایی که در کشور مشتری ندارد، موج مهاجرت نخبگان دانشگاهی به مهاجرت شرکت‌های دانش‌بنیان رسیده است.

روح‌الله دهقانی فیروزآبادی رئیس جهاد دانشگاهی در ایران، روز دوشنبه ۲٧ تیر، ضمن انتقاد از روند رو به رشد مهاجرت نخبگان، اعلام کرد که «مهاجرت نخبگان از ایران، هم اکنون در سایه حمایت هایی که از شرکت های دانش بنیان در کشورهای دیگر به ویژه کشورهای همسایه و عربی می شود و در غفلت مسئولان، به سطح مهاجرت دسته جمعی نخبگان در قالب شرکت های دانش بنیان رسیده است».

وی افزود: «سال‌های پیش هنگامی که یک جوان نخبه تحصیلات خود را به پایان می‌رساند، به یکی از کشورهای پیشرفته مهاجرت می‌کرد و ممکن بود در این بین چند دوست خود را نیز برای مهاجرت تشویق کند اما هم اکنون یک شرکت دانش بنیان به ترکیه یا امارات مهاجرت می‌کند».

رئیس جهاد دانشگاهی ایران در ادامه گفت «این مسئله بسیار جای تامل دارد چرا که ممکن است شرکت‌های دانش بنیان دیگر را نیز تشویق به مهاجرت کند.»

وی با بیان اینکه در حال حاضر ایران از شرکت های دانش بنیان اسمی و غیراسمی پر شده است، گفت: «اگر به زنجیره مابین تبدیل فناوری به نوآوری طراحی و فکری نداشته باشیم با مشکل مواجه می شویم چراکه در این مرحله دانشمندانی (فارغ التحصیلان دانشگاهی) تربیت کرده ایم که در شرکت های دانش بنیان و فناور در حال تولید فناوری هستند اما در همین جا درجا می زنند».

وی افزود: «چراکه فناوری های تولیدی آنها باید برای استفاده، تبدیل به نوآوری شود و به دلیل همین مشکل، اتفاقی مانند آنچه که درحال رخ دادن است، خواهد افتاد؛ به طوری که حالا نه مهاجرت نخبگان بلکه با معضل مهاجرت شرکت های دانش بنیان روبرو شده ایم».

رییس جهاد سازمان جهاد دانشگاهی ادامه داد: «علت بروز این مساله نیز مشخص است چراکه دانش بنیان های ما فناوری هایی تولید می کنند که در کشورمان مشتری ندارد».

وی افزود: «تا وقتی که خانه خالی اتصال فناوری به نوآوری پر نشود، اگر فشار بیاوریم برای افزایش و توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان، در واقع آب در آسیاب دشمن ریخته‌ایم».

فیروزآبادی تصریح کرد: «درحال حاضر کشوری مانند امارات ۱۰۰ هزار ویزای طلایی به فناوران می دهد و ترکیه و کشورهای دورتر جوانان ما را جذب می کنند».

بر اساس گزارش ها، افزایش شرکت‌های دانش‌بنیان در سال‌های اخیر با تصویب قوانین و آیین‌نامه‌های حمایتی مجلس و دولت رخ داده است، به‌گونه‌ای که شمار آن‌ها از حدود ۴۶۰۰ شرکت در سال ۱۳۹۸ به حدود هفت هزار در سال جاری رسیده است.

در حال حاضر، مبهم بودن چشم‌انداز اقتصادی و اجتماعی در ایران باعث افزایش روز افزون روند مهاجرت به ویژه در میان نخبگان و دارندگان تحصیلات عالی شده است.

بر اساس یک گزارش که اخیراً در رسانه های داخلی ایران منتشر شده است، افزایش مهاجرت منجر به خالی شدن تدریجی ادارات دولتی از نخبگان و متخصصان شده است و این وضعیت می‌تواند نهادهای دولتی را در آینده کوتاه مدت با بحران مواجه کند.