آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، با اشاره به «نیروهای مخرب» که در پی تضعیف آزادی بیان هستند، اقدام رسانههای دولتی ایران در تمجید از سوء قصد به جان سلمان رشدی را نفرتانگیز خواند.
بلینکن در بیانیهای که شامگاه یکشنبه ۲۳ مرداد در وبسایت وزارت خارجه آمریکا منتشر شد، حمله علیه سلمان رشدی را «شنیع» خواند.
او تاکید کرد سلمان رشدی نه تنها یک غول ادبیات، بلکه فردی است که همواره برای حق آزادی بیان، آزادی مذهب و عقیده، و آزادی رسانه در جهان ایستادگی کرده است.آقای بلینکن گفت که دولت ایالات متحده نیز همسو با تمام کسانی است که در ایالات متحده و سراسر جهان نگران سلمان رشدی و شرایط او به دنبال این «حمله شنیع» هستند.
بلینکن نوشت: همزمان که تحقیق مقامهای مجری قانون درباره این حمله ادامه دارد، من نیز به نیروهای مخربی که در پی تضعیف این حقوق هستند میاندیشم.آنتونی بلینکن در ادامه بیانیه خود گفت در حالی که نیروهای مجری قانون به تحقیقات خود درباره این حمله ادامه میدهند، او متوجه «نیروهای بدطینتی» است که «با نفرتپراکنی و تحریک به خشونت» به دنبال تضعیف حق آزادی بیان و مذهب و عقیده هستند.
وی افزود: «به ویژه نهادهای دولتی ایران برای نسلهاست که علیه رشدی تحریک به خشونت کردهاند و رسانههای وابسته به دولت ایران نیز اخیرا از سوءقصد به جان وی ستایش به عمل آوردهاند. این نفرتانگیز است.»
به دنبال حمله به سلمان رشدی، شماری از رسانههای وابسته به حکومت ایران از حمله کیهان که زیر نظر رهبری جمهوری اسلامی است از این اقدام حمایت کردند. کیهان با مدیرمسئولی حسین شریعتمداری نوشت که باید دست ضارب سلمان رشدی را «بوسهباران کرد».
روزنامه جامجم، وابسته سازمان صدا و سیما و از نهادهای تحت نظارت رهبر جمهوری اسلامی، نیز با تیتر درشت «چشم شیطان کور شد»، از این اقدام استقبال کرد.
به نوشته او، «مشخصا، نهادهای دولتی ایران چند نسل است که به خشونت علیه سلمان رشدی دامن زدهاند، و در روزهای اخیر نیز رسانههای وابسته به دولت ایران از اقدام به قتل او تمجید کردهاند. این نفرتانگیز است.»
مقامهای جمهوری اسلامی و سپاه پاسداران تاکنون واکنشی رسمی به سوء قصد علیه سلمان رشدی نشان ندادهاند اما رسانههای حکومتی از این سوء قصد اظهار شادمانی کردهاند.
هواداری علنی هادی مطر از جمهوری اسلامی و سپاه پاسداران در شبکههای اجتماعی پیشتر آشکار شده بود اما پایگاه خبری وایس شامگاه یکشنبه به نقل از مقامهای اطلاعاتی در اروپا و خاورمیانه گزارش داد که او با سپاه قدس ارتباط مستقیم داشته است.سلمان رشدی روز جمعه در آغاز برنامهای فرهنگی در ایالت نیویورک هدف حمله با چاقو قرار گرفت و به بیمارستان منتقل شد. ظفر رشدی، فرزند این نویسنده انگلیسی-هندی، درباره آخرین وضعیت پدرش گفت که دستگاه تنفس مصنوعی از او جدا شده و او قادر به حرف زدن است.
هادی مطر، ۲۴ ساله و آمریکایی لبنانیتبار، به تلاش برای قتل سلمان رشدی متهم شده است.
سیلوانا فردوس، مادر هادی مطر، در گفتوگو با نشریه بریتانیایی دیلیمیل گفت فرزندش پس از سفری که در سال ۲۰۱۸ به خاورمیانه داشت حالتی درونگرا پیدا کرد و خود را در زیرزمین خانهشان در ایالت نیوجرسی حبس میکرد.
ماموران افبیآی از این زیرزمین و وسایل هادی مطر در آن، از جمله یک کامپیوتر، یک پلیاستیشن، کتابها، چاقوها و وسایل تیز کردن چاقو، بازرسی کردهاند.
روحالله خمینی در ۲۵ بهمن ۶۷ فتوای قتل سلمان رشدی را صادر کرد و علی خامنهای نیز در سال ۸۳ فتوای خمینی را غیرقابل تغییر خواند.
رابین رایت، نویسنده و روزنامهنگار آمریکایی، در مقالهای که در نیویورکر منتشر شد نوشت: احمد خمینی اوایل دهه ۱۹۹۰ در تهران به من گفت که پدرش آیات شیطانی را نخوانده بود.
به نوشته رایت، فتوای خمینی علیه سلمان رشدی در راستای اقدامات قبلی او یعنی بهرهبرداری از یک موضوع خاص برای انحراف توجه عمومی از موضوعاتی دیگر بود.