خانه / اخبار مهم روز / حماس: توافق برای آزادی گروگان‌ها منوط به پایان جنگ غزه است

حماس: توافق برای آزادی گروگان‌ها منوط به پایان جنگ غزه است

خلیل الحیه، رییس موقت حماس در غزه، در مصاحبه‌ای تلویزیونی با شبکه الاقصی وابسته به این گروه، در اظهاراتی که چهارشنبه پخش شد، اعلام کرد که هیچ توافقی برای تبادل گروگان‌ها با زندانیان اسرائیلی صورت نمی‌گیرد مگر این‌که جنگ در نوار غزه پایان یابد.

به گزارش رویترز، الحیه ضمن تاکید بر موضع این گروه برای پایان جنگ غزه، گفت «بدون پایان جنگ، هیچ تبادل اسیری وجود نخواهد داشت. اگر این تجاوز پایان نیابد، چرا حماس باید اسرا (گروگان‌ها) را بازگرداند؟ چگونه یک فرد عاقل یا حتی دیوانه می‌تواند کارت برنده‌ای را که در اختیار دارد، در حالی‌که جنگ ادامه دارد از دست بدهد؟»

در همین حال، تلاش‌ها برای مذاکره درباره آتش‌بس در غزه به بن‌بست خورد و آمریکا چهارشنبه قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل برای آتش‌بس دائمی و بدون قید و شرط را وتو کرد.

سفیر آمریکا در سازمان ملل اعلام کرد این کشور تنها از قطعنامه‌ای حمایت خواهد کرد که صراحتا خواستار آزادی فوری گروگان‌های اسرائیلی به‌عنوان بخشی از توافق‌نامه آتش‌بس باشد.

الحیه که تیم مذاکره‌کننده حماس در گفتگوها با میانجی‌گران قطری و مصری را رهبری کرده است، مسئولیت عدم پیشرفت را متوجه بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، دانست که خود، حماس را مسئول شکست مذاکرات می‌داند.

این مقام حماس، با اشاره به این‌که «بر اساس واقعیات» نتانیاهو مذاکرات را تضعیف می‌کند، گفت «تماس‌هایی با برخی کشورها و میانجی‌ها برای احیای این پرونده (مذاکرات) در جریان است. ما آماده‌ایم این تلاش‌ها را ادامه دهیم اما مهم‌تر این است که اراده واقعی از سوی اشغالگر برای پایان دادن به تجاوز مشاهده شود.»

نتانیاهو سه‌شنبه در جریان بازدید از نوار غزه گفت حماس پس از پایان جنگ دیگر کنترل این منطقه فلسطینی را در دست نخواهد داشت و اسرائیل توان نظامی این گروه اسلام‌گرا را نابود کرده است.

نتانیاهو همچنین گفت که اسرائیل از تلاش‌ها برای پیدا کردن ۱۰۱ گروگان باقی‌مانده که گمان می‌رود هنوز در این منطقه هستند، دست نکشیده و برای بازگرداندن هر یک از آن‌ها جایزه ۵ میلیون دلاری پیشنهاد کرد.
استقبال حماس از پیشنهاد مصر برای آینده غزه

به گفته الحیه، حماس از پیشنهاد مصر برای تشکیل کمیته‌ای اداری با جنبش رقیب فتح به رهبری محمود عباس برای اداره نوار غزه استقبال کرده است، اقدامی که به سوال باقی‌مانده درباره چگونگی اداره این منطقه پس از توقف درگیری‌ها پاسخ می‌دهد.

اما اسرائیل هرگونه نقش حماس در اداره غزه پس از جنگ را رد می‌کند و همچنین به تشکیلات خودگردان فلسطین به رهبری عباس برای تصدی اداره این منطقه اعتماد ندارد.

حماس خواستار توافقی است که به جنگ پایان دهد و شاهد آزادی گروگان‌های اسرائیلی و خارجی که در غزه نگهداری می‌شوند و همچنین فلسطینیان زندانی در اسرائیل باشد، در حالی که نتانیاهو اعلام کرده است که جنگ تنها زمانی پایان خواهد یافت که حماس از بین برود.

قطر، یکی از میانجی‌گران اصلی آتش‌بس در کنار مصر، اعلام کرده که به حماس و اسرائیل اطلاع داده است که اگر دو طرف متخاصم «آمادگی و جدیت» لازم برای رسیدن به توافق را نشان ندهند، تلاش‌های میانجی‌گری خود را متوقف خواهد کرد.

پیشتر، دوشنبه، ۱۹ نوامبر، ماجد الانصاری، سخنگوی وزارت خارجه قطر اعلام کرده بود دفتر سیاسی حماس در دوحه به‌طور دائمی بسته نشده است.

این در حالی است که اوایل ماه جاری، رویترز به نقل از یک مقام آمریکایی گزارش داد که واشنگتن از قطر خواسته است گروه حماس را اخراج کند و دوحه این پیام را به حماس منتقل کرده است.

الانصاری گفت دفتر حماس در دوحه برای تسهیل تلاش‌های میانجی‌گری برای پایان دادن به جنگ غزه باز مانده است.

حمله سال ۲۰۲۳ به اسرائیل که هاله شکست‌ناپذیری اسرائیل را درهم شکست، خونین‌ترین روز تاریخ این کشور را رقم زد و به کشته شدن ۱۲۰۰ نفر و گروگان‌گیری بیش از ۲۵۰ نفر انجامید.

اسرائیل در پاسخ، مخرب‌ترین حمله خود به غزه را آغاز کرد که بر اساس آمار وزارت بهداشت غزه، نزدیک به ۴۴۰۰۰ نفر کشته و ۱۰۳۸۹۸ نفر زخمی برجای گذاشته و این منطقه را به ویرانه‌ای از آوار تبدیل کرده است، در حالی که میلیون‌ها نفر برای غذا، سوخت، آب و بهداشت در وضعیت ناامیدی قرار دارند.