بازرس ویژۀ کل برای بازسازی افغانستان- سیگار
رئیس ادارۀ بازرسی ویژۀ کل برای بازسازی افغانستان (سیگار) که از سوی کنگرۀ آمریکا نظارت بر چگونگی استفاده از کمکهای مالی این کشور را به افغانستان برعهده دارد، در گفتگوئی با شبکۀ خبری «بریت بارت نیوز» نسبت به اوضاع افغانستان و بویژه اِسراف کمکهای آمریکا ابراز نگرانی کرد. از نظر «جان سوپکو»، امنیت در افغانستان، در مدتی که او نظارت بر مخارج آمریکا در این کشور را بر عهده دارد، نه تنها بیشتر نشده، بلکه کاهش یافته است.
رئیس ادارۀ بازرسی کل برای بازسازی افغانستان به شبکۀ «بریت بارت نیوز» می گوید «ایالات متحد آمریکا از آغاز جنگ در اکتبر ۲۰۰۱ به بعد افغانستان را از پول فراوان سرریز کرده است». جان سوپکو می افزاید «شما میتوانید کسی را با لطف خود غرق کنید. کمکهای آمریکا به افغانستان نمایش پوچی است. ما افغانها را غرق پول میکنیم و هنگامی که شما کسی را غرق پول می کنید، نباید تعجب کنید که بخشی از آن هدر رود و اسراف شود».
رئیس ادارۀ بازرسی کل برای بازسازی افغانستان می گوید «مردم آمریکا باید در این مورد خواستار مسئولیت بیشتر باشند» و خود نیز بیش از این به جنگ در افغانستان توجه کنند «زیرا این [جنگ] برای دولت آمریکا به امنیّت ملّی پیوند میخورد. ما در آنجا میلیاردها دلار خرج میکنیم و جان [سربازان] آمریکائی را در آنجا به خطر میاندازیم».
جان سوپکو «عدم امنیّت» در افغانستان را مهمترین مانع بهبود وضع میداند و میگوید به رغم کمکهای مالی فراوان و هزینههای بسیار «وضع امنیتی در افغانستان از هنگام انتصاب او به این مقام بدتر شده است». وی تاکید می کند که اوضاع ناامن کنونی سازمان زیر نظر او را از انجام وظایف خود باز داشته است. او خواستار افزایش سربازان آمریکائی و یا اعزام ماموران امنیتی وزارت امور خارجۀ این کشور به افغانستان شده است.
جان سوپکو یادآوری میکند که وظیفۀ او در افغانستان «کشف مشکلات و تلاش برای رفع آنهاست» و بگفتۀ او «همین بسیاری را خوش نمیآید و به خصومت با ما می پردازند زیرا خواستار حفظ وضعیّت کنونی هستند».
او معتقد است که دولت های آمریکا و افغانستان در این زمینه «مسئولیّت مشترک مدیریّت نامطلوب کمکهای» واشینگتن را به کابل برعهده دارند. او از اینکه هیچکس نگران این اسراف و حیف و میل نیست ابراز حیرت میکند و میگوید «ژنرال [جیمز] مَتیس نخستین وزیر دفاعی است که یکی از گزارشهای بازرس کل را برای مسئولین وزارت زیر نظر خود فرستاده و از آنها خواسته است در زمینۀ اسرافهای [یاد شده در گزارش] اقدامی در خور به عمل آورند».
جان سوپکو که از سوی کنگره مسئولیت نظارت بر کمکهای آمریکا به افغانستان را بر عهده گرفته یادآوری میکند که نه مسئولان دولت آمریکا و نه نظامیان این کشور از تحقیقات بازرسان زیر نظر او خرسند نیستند. با این حال وی بگفتۀ خود از حمایت های بسیاری نیز بهره مند است.
رئیس ادارۀ بازرسی کل برای بازسازی افغانستان با این همه نسبت به آینده خوشبین است و میگوید «موفقیت آمریکا در افغانستان، این کشور ویران شده، ممکن است امّا زمان دراز میطلبد». موفقیت از نظر او «هنگامی بدست میآید که آمریکا بتواند با برپائی دولتی کارآ و توانا در دفع تروریستها، خود این کشور را ترک کند».
او یادآوری میکند که «هدف از حضور آمریکا در افغانستان از ابتدا همین بوده است. دفع تروریستها و ایجاد دولتی که قادر باشد در برابر آنها بایستد وبر انها غالب شود».
اهمیّت این گفتگو با شبکهای که نزدیک به دونالد ترامپ تلقی میشود از آنروست که دولت آمریکا اینک در تدارک سیاست این کشور در افغانستان است و ظاهراً در این زمینه دچار سردرگمی و دو دستگی است. در حالیکه وزارت دفاع آمریکا خواستار تقویت نظامیان این کشور درافغانستان است و از اعزام ۳۵۰۰ تا ۵۰۰۰ سرباز دیگر حمایت میکند، برخی از مشاوران دونالد ترامپ با این نظر مخالفاند و با اتکاء به نتایج اندکِ حاصل از کمکهای فراوان، هر گونه تعهد بیشتر را اسراف منابع تلقی میکنند.
آمریکا در حال حاضر ۸۴۰۰ نظامی در افغانستان دارد و به نوشتۀ «بریت بارت نیوز» از ۲۰۰۱ به اینسو ۷۰۰ میلیارد دلار هزینۀ حضور خود در این کشور کرده که ۱۲۰ میلیارد دلار آن صرف بازسازی شده است.
گفتگو با جان سوپکو هنگامی منتشر میشود که ادارۀ تحت ریاست او دومین گزارش فصلی خود را در سال جاری مسیحی منتشر میکند. براساس این گزارش، موقعیت کلی در افغانستان سخت نگران کننده است. نگاهی به این متن نشان میدهد که کلیۀ چراغهای خطر در افغانستان روشن است و در بسیاری از زمینههای نه تنها پیشرفتی بدست نیامده، بلکه وضع بدتر شده است.
بر اساس گزارش ادارۀ بازرسی کل برای بازسازی افغانستان (سیگار)، شمار «رویدادهای امنیّتی» در چهارماه اخیر نسبت به ماههای نخست سال جاری مسیحی ٢١ درصد افزایش یافته است. این اداره تنها در چهار ماه اخیر ۶۵۰۰ حملۀ و حادثۀ امنیتی به ثبت رسانده است. بر پایۀ این گزارش، از آغاز سال جاری حداقل ۲۵۳۰ تن از نفرات نظامی و انتظامی جان خود را از دست داده و بیش از ۴۲۰۰ نفر زخمی شدهاند. این حملات بر خلاف گذشته تنها از سوی طالبان صورت نگرفته و تهاجمات گروه دولت اسلامی نیز بر آنها افزوده شده است. براساس این گزارش گروههای مختلف شورشی درافغانستان ۴۰ درصد خاک این کشور را در کنترل خود دارند. بر پایۀ همین ارزیابیها درآمد ناخالص ملّی افغانستان در شش ماهۀ نخست سال جاری ۲۵ درصد کاهش داشته و تنها ۴۰ درصد هزینههای کشور را تامین کرده است. افغانستان اینک با کمکهای مالی جامعۀ بینالمللی تغذیه میشود.