واکنش شدید فرانسه به آزمایش موشک “خرمشهر”: ایران فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده خود را متوقف کند

فرانسه نسبت به آزمایش موشکی اخیر ایران شدیدا ابراز نگرانی کرد و از جمهوری اسلامی خواست تا به تمام فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده خود در منطقه خاورمیانه پایان دهد.

وزارت امورخارجه فرانسه، شنبه‌شب 23 سپتامبر، با انتشار بیانیه‌ای نوشت که پاریس آزمایش موشک “خرمشهر” را  مغایر با قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد می‌داند.

سخنگوی وزارت امورخارجه فرانسه در این بیانیه تأکید کرده که این کشور از ایران می‌خواهد تا تمام فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده خود در منطقه را پایان دهد و تمام مفاد قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد از جمله ممنوعیت انجام این نوع فعالیت‌های موشکی را رعایت کند.

فرانسه همچنین از دبیرکل سازمان ملل متحد خواست تا گزارشی را درباره این آزمایش موشکی ایران ارائه کند.

فرانسه همچنین اعلام کرده که به همراه متحدان خود به ویژه قدرت‌های اروپایی درباره ابزارهایی که بتوان با آنها فعالیت‌های موشکی بی‌ثبات‌کننده ایران را متوقف کرد، گفت‌وگو خواهد کرد.

این موضع‌گیری فرانسه درحالی است که چند روز پیش، امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه در سخنان خود در مجمع سازمان ملل متحد گفت که خواست این کشور این است که برجام از طریق “تلاش برای نظام دادن به فعالیت‌های موشکی ایران و تعیین تکلیف فعالیت‌های اتمی این کشور پس از سال ۲۰۲۵ تکمیل شود”.

همزمان با انتشار بیانیه وزارت امورخارجه فرانسه، دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا نیز روز شنبه گفت که آزمایش موشک جدید از سوی ایران توافق بین‌المللی درباره برنامه‌های هسته‌ای ایران را زیر سوال می‌برد.

ترامپ در صفحه توئیتر خود نوشت: “ایران به تازگی یک موشک بالستیک که توان هدف قرار دادن اسرائیل را دارد آزمایش کرده. آنها همچنین با کره شمالی همکاری می‌کنند. بین ما واقعا توافقی نیست!”

ایران روز جمعه همزمان با سالگرد جنگ ایران و عراق، اعلام کرد که “جدیدترین موشک بالستیک” خود را با برد ۲ هزار کیلومتر آزمایش کرد.

این موشک که “خرمشهر” نام دارد، به نوشته رسانه‌های ایران قادر است اهداف مختلف در اسرائیل را “به دقت بالا” هدف قرار دهد.

یک روز بعد، خبرگزاری صدا و سیمای جمهوری اسلامی آزمایش این موشک را “موفقیت‌آمیز” توصیف کرد، اما از ارائه جزئیات بیشتر در زمینه مکان و زمان دقیق این آزمایش موشکی خودداری کرد.

حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ایران، در تازه‌ترین اظهارنظرش، روز جمعه ۳۱ شهریور گفت که جمهوری اسلامی به حمایت خود از شورشیان شیعی در یمن و همچنین حکومت بشار اسد در سوریه ادامه خواهد داد و توان موشکی خود را نیز تقویت خواهد کرد.

روحانی که در مراسم رژه نیروهای مسلح به مناسبت سالگرد آغاز جنگ ایران و عراق در تهران سخنرانی می‌کرد، مدعی شد که “نه تنها موشک‌ها، بلکه نیروی هوایی، زمینی و دریایی” ایران مورد حمایت “همه مردم” این کشور قرار دارد و جمهوری اسلامی در این زمینه “از کسی اجازه نخواهد گرفت.”

دونالد ترامپ، رئیس ‌جمهوری آمریکا، نیزبه آزمایش موشکی اخیر ایران واکنش نشان داده و آن را شاهدی بر ضعف توافق هسته‌ای با جمهوری اسلامی خواند. مقامات بریتانیا و فرانسه نیز از این آزمایش ابراز نگرانی کردند.

رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا با انتشار پیامی در شبکه توئیتر به آزمایش موشک بالستیکی ایران واکنش نشان داد.

ترامپ در پیام توئیتری خود که روز شنبه (۲۳ سپتامبر / اول مهر) منتشر کرد، نوشت: «ایران تازه دست به پرتاب آزمایشی یک موشک بالستیک زده که توان رسیدن به اسرائیل را دارد. آنها [جمهوری اسلامی] با کره شمالی همکاری می‌کنند. این توافق چندان خوبی نیست که ما به آن دست یافتیم.»

مقامات نظامی ایران روز شنبه (اول مهر) اعلام کردند که موشک زمین‌به‌زمین “خرمشهر” که برد آن بر دو هزار کیلومتر بالغ می‌شود، بطور موفقیت‌آمیز مورد آزمایش قرار گرفته است.

این موشک که قادر به حمل همزمان چند کلاهک است، یک روز پیش از آن (جمعه ۳۱ شهریور) در رژه نیروهای مسلح جمهوری اسلامی به مناسبت سالگرد آغاز جنگ ایران و عراق نمایش داده شده بود.

بوریس جانسون، وزیر امور خارجه بریتانیا با انتشار پیامی در شبکه توئیتر ایران را فراخواند که از اقدامات تحریک‌آمیز خودداری کند.

یک سخنگوی وزارت خارجه فرانسه نیز تصریح کرد، این کشور به همراه دیگر هم‌پیمانان اروپایی خود قصد بررسی اقداماتی را دارد، تا ایران را به متوقف کردن “فعالیت‌های بالستیکی که به ثبات [منطقه] لطمه می‌زند”، وادارد.

آویگدور لیبرمان، وزیر دفاع اسرائیل، آزمایش موشک بالستیک توسط ایران را “تحریک” و “چالشی برای ایالات متحده و هم‌پیمانانش” خواند.همچنین زیگمار گابریل، وزیر امور خارجه آلمان، از این آزمایش انتقاد کرد. او در عین حال از توافق هسته‌ای با جمهوری اسلامی دفاع کرد. گابریل روز شنبه (۲۳ سپتامبر / اول مهر) “آزمایش موشکی میان‌برد را اقدامی ناعاقلانه” خواند.