نماینده ویژه آمریکا در امور ایران گفت که آزادی شهروندان آمریکایی زندانی در ایران، پیششرط توافق با این کشور است. در همین حال بری روزن، گروگان سابق سفارت آمریکا در ایران، اعلام کرد بعد از پنج روز به اعتصاب غذای خود در وین پایان داده است.
رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، آزادی چهار شهروند آمریکایی زندانی در ایران را پیششرط دستیابی به هرگونه توافقی هستهای در وین دانست.
مالی در مصاحبهای با «رویترز» گفت: «این دو موضوع جدا هستند و ما هر دو را پیگیری میکنیم. اما برای ما بسیار دشوار است که به توافق هستهای [سال 2015] بازگردیم و در عین حال چهار شهروند بیگناه آمریکایی در ایران، هنوز گروگان گرفته شده باشند.»
او که هماکنون در وین، پایتخت اتریش و محل برگزاری مذاکرات احیای توافق هستهای موسوم به «برجام» حضور دارد، به این خبرگزاری گفت: «ما در حال مذاکره غیرمستقیم با ایران در پرونده هستهای هستیم اما در عین حال، گفتوگوهای غیرمستقیم خود را با آنها درباره اطمینان از آزادسازی این چهار گروگان انجام میدهیم.»
او درخصوص مذاکره مستقیم با تهران در پرونده گروگانهای آمریکایی در ایران گفت: «چیزی در این زمینه نشنیدهایم، [اما] از آن استقبال میکنیم.»
بری روزن، دیپلمات سابق آمریکایی که از چهارشنبه 19 ژانویه، اعتصاب غذای خود را با هدف آگاهکردن افکار عمومی از وضعیت شهروندان دو تابعیتی زندانی در ایران آغاز کرده بود، پس از دیدار با رابرت مالی اعلام کرد که میخواهد به اعتصاب غذای خود پایان دهد.
رابرت مالی در این دیدار ضمن اشاره به حمایت خانوادههای زندانیان دو تابعیتی از این اقدام روزن، از او خواست تا به اعتصاب غذای خود پایان دهد.
به گفته مالی، اقدام روزن «پیام خود را رسانده است.»
روزن در این زمینه گفت: «با درخواست رابرت مالی، پزشکانم و افراد دیگر، به توافق رسیدیم که پس از این دیدار، اعتصاب غذای خود را متوقف کنم اما این بدین معنا نیست که دیگران نیز اعتصاب غذای خود را متوقف میکنند.»
عدهای از شهروندان ایرانی و همچنین نزار زکا، شهروند لبنانی و زندانی سابق در ایران در کنار بری روزن و در مقابل هتل محل مذاکرات وین دست به اعتصاب غذا زده بودند.
روزن پیشتر درخواست کرده بود هیچ توافقی هستهای با تهران امضا نشود مگر اینکه شهروندان به گروگانگرفته آمریکایی، بریتانیایی، فرانسوی، آلمانی، اتریشی و سوئدی در ایران آزاد شوند.
بری روزن، دیپلمات اسبق 77 ساله آمریکایی، در سال 1979 به مدت 444 روز توسط «دانشجویان خط امام» در تهران گروگان گرفته شده بود.
حکومت ایران دوتابعیتی بودن شهروندان خود را به رسمیت نمیشناسد و به گفته دولتهای غربی و نهادهای حقوق بشری از بازداشت و «گروگانگیری» افراد دو تابعیتی به مثابه ابزار فشار برای پیش بردن مقاصد خود مانند چانهزنی در رابطه با تحریمها و دیگر مناسبات سیاسی بهره میبرد.
بر اساس گزارش «مرکز حقوق بشر ایران»، جمهوری اسلامی، دستکم 15 زندانی دو تابعیتی را گروگان گرفته است. بازداشت این افراد بهطور کلی شامل حبس انفرادی طولانیمدت و بازجویی مداوم، بازداشتن از اعطای حق ملاقات کنسولی، محاکمات محرمانه و احکام طولانی برای جرائم امنیتی است.