خشونتها در ایالت راخین میانمار به شدت افزایش یافته. هزاران مسلمان روهینگیا به سمت بنگلادش روانه شدهاند و دولت میانمار نیز چند هزار ساکن غیرمسلمان را از آن منطقه خارج کرده است. مأموران امنیتی از احتمال آغاز یک «قیام» یا «انقلاب» سخن گفتهاند.
کودکان و زنان اغلب آوارگان روهینگیا را تشکیل میدهند
به گفته دولت میانمار، شمار کشتهشدگان خشونتهایی که از جمعه آغاز شد، اکنون به ۹۸ تن رسیده است که ۸۰ تن از آنها شورشیان روهینگیا و ۱۲ تن هم مأموران امنیتی بودند.
دولت میانمار همچنین گفته است که ۴۰۰۰ روستایی غیرمسلمان را از راخین خارج کرده است.
همزمان با تشدید خشونتها، هزاران روهینگیایی که اغلب آنان را زنان و کودکان تشکیل میدهند، به سوی بنگلادش به راه افتادهاند. آنها در تلاشند تا یا به تدریج از رودخانه ناف در مرز میانمار با بنگلادش بگذرند یا خود را به مرزهای زمینی برسانند.
متیو اسمیت، یکی از بنیانگذاران سازمان حقوق بشری «فورتیفای رایتز» در توئیتر خود به عبور آوارگان از رودخانه ناف اشاره کرده است.
همزمان خبرنگاران رویترز از تیراندازی در منطقه مرزی میانمار خبر دادهاند. تیراندازیها باعث شد تا آوارگان روهینگیا به سمت مناطق ممنوعه و تحت مناقشه بین دو کشور حرکت کنند.
از زمان آغاز درگیریها در روز جمعه تا کنون دو هزار آواره روهینگیا خود را به بنگلادش رساندهاند. بنگلادش برای آوارگان کمکهای غذایی و بهداشتی فراهم کرده است اما مانع ورود بسیاری به داخل مرزهای این کشور شده.
«دارند به یک انقلاب شکل میدهند»
شورشیان روهینگیا جمعه به ۳۰ ایستگاه پلیس در نزدیکی شهر مونگداو حمله کردند؛ حملهای با سلاح، چماق و بمبهای دستساز.
این حمله گسترده با واکنش شدید دولت میانمار و مأموران امنیتی وابسته به آن روبرو شده است.
به گزارش رویترز، حملات اخیر آنچنان گسترده بوده که «به یک جنبش یا قیام شبیهترند» تا به حملههای گاهبهگاه گروهی شورشی.
یک منبع وابسته به ارتش میانمار از راخین به رویترز گفته است: «همه روستاییها شورشی شدهاند، انگار دارند به یک انقلاب شکل میدهند. برایشان مهم نیست بمیرند یا زنده بمانند. دیگر نمیتوانیم شورشیها را از روستاییهای عادی تشخیص دهیم.»
چالش برنده صلح نوبل
شیوه برخورد با ۱.۱ میلیون مسلمان میانمار به یکی از چالشهای آنگ سان سوچی، برنده صلح نوبل، و وزیر امور خارجه و مشاور دولت کنونی میانمار بدل شده است. او تا کنون تنها حملات به پاسگاههای پلیس را محکوم کرده است.
وزارت رفاه اجتماعی میانمار نیز تنها از کمک دولتی و فراهم آوردن غذا و مسکن برای ۴۰۰۰ روستایی تخلیهشده غیرمسلمان از راخین اشاره کرده است. این وزارت برنامهای برای کمک به آوارگان روهینگیا ندارد.
پس از آنکه آنگ سان سوچی، رهبر سابق مخالفان دیکتاتوری نظامی میانمار از حبس خانگی آزاد شد و ریاست عملی دولت میانمار پس از انتخابات سراسری به او سپرده شد، فعالان حقوق بشر نسبت به بهبود وضعیت اقلیت مسلمان روهینگیا امیدوار شدند. اما در دولت آنگ سان سوچی، برنده جایزه صلح نوبل در سال ۱۹۹۱ نیز نسبت به تبعیض علیه این اقلیت کاری انجام نشده است.
آنگ سان سوچی به خاطر سکوتش در برابر تجاوز به حقوق اقلیت مسلمان در میانمار مورد انتقاد قرار گرفته بود.