کاخ سفید: آینده برجام تا پایان هفته جاری

توافق هسته‌ای فقط بخشی از استراتژی کلی آمریکا در قبال ایران به عنوان «یک بازیگر بد» است. سخنگوی کاخ سفید گفته است که رئیس جمهور آمریکا تا پایان هفته جاری استراتژی کلی آمریکا در قبال ایران، از جمله آینده برجام را اعلام خواهد کرد.

به گزارش خبرگزاری رویترز سارار سندرز شامگاه سه‌شنبه ۱۰ اکتبر در جمع خبرنگاران گفت:

«رییس جمهور تصمیم‌اش درباره استراتژی کلی آمریکا در قبال ایران را گرفته. او می‌خواهد مطمئن شود که یک سیاست فراگیر برای مقابله با همه مشکلاتی که ایران به عنوان یک بازیگر بد ایجاد می‌کند، در اختیار داریم.»

رییس جمهوری آمریکا از منتقدان توافق هسته ای با ایران است و آن را «مایه شرمساری» آمریکا خوانده است. مقام های آمریکایی نیز می گویند، وی در مهلت تعیین شده در روز ۱۵ اکتبر اعلام خواهد کرد که ایران به توافق هسته ای پایبند نبود است.

طبق این گزارش همچنین انتظار می رود که رییس جمهوری آمریکا در چارچوب راهبرد تازه در قبال ایران سپاه پاسداران را در فهرست تحریمی سازمان های تروریستی قرار دهد.

سخنگوی کاخ سفید روز سه شنبه گفته است: رییس جمهوری تصمیم خود را در خصوص راهبرد کلی در قبال ایران گرفته است و می خواهد مطمئن شود که یک سیاست فراگیر برای مقابله با همه مسایلی که ایران به عنوان یک بازیگر بد ایجاد می کند، در اختیار خواهیم داشت.

دونالد ترامپ ایران را به ترویج تروریسم و خشونت متهم می کند و می گوید، توافق هسته ای شش قدرت جهانی با ایران به اندازه کافی سازوکارهایی در اختیار ندارد تا مانع دستیابی ایران به ساخت سلاح هسته ای شود.

این در حالی است که ایران می گوید برنامه ای برای دستیابی به سلاح هسته ای ندارد.

در همین حال، رهبران کشورهای اروپایی نگرانی خود را از خروج آمریکا از توافق هسته ای با ایران اعلام کرده اند.

تراز می، نخست وزیر بریتانیا، نیز روز سه شنبه در گفت وگوی تلفنی با ترامپ حفظ برجام را برای «امنیت منطقه» ضروری خواند.

طبق قانون مصوب کنگره ایالات متحده، دولت آمریکا هر ۹۰ روز یک‌ بار باید در گزارشی به قانون‌گذاران این کشور پایبندی یا عدم پایبندی ایران به برجام را تایید کند.

پیشتر یک مقام آمریکایی به رویترز گفته بود، دونالد ترامپ احتمالا روز ۱۲ اکتبر (۲۰ مهرماه) در خصوص راهبرد آمریکا در قبال توافق هسته ای با ایران سخنرانی خواهد کرد

دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا موظف است تا ۱۵ اکتبر گزارش تازه‌ای درباره میزان پایبندی ایران به مجلس نمایندگان آمریکا ارائه دهد. اگر ترامپ به این نتیجه برسد که ایران به توافق هسته‌ای پایبند نبوده، برجام به کنگره آمریکا ارجاع داده می‌شود و کنگره هم ۶۰ روز وقت دارد آن را به بحث بگذارد. یکی از موضوعات مورد نظر ترامپ در برجام، برنامه موشکی ایران است. ‌

ترزا می، نخست‌وزیر بریتانیا شامگاه گذشته در گفت‌وگوی تلفنی با رئیس جمهور آمریکا بر حمایت بریتانیا از برجام تأکید کرد. بریتانیا اما در همان حال خواهان نظارت بر اجرای تعهدات ایران در چارچوب برجام است. نخست‌وزیر بریتانیا به ترامپ گفت توافق هسته‌‌ای برای صلح در خاورمیانه اهمیت حیاتی دارد. آلمان، روسیه و چین هم از برجام حمایت کرده‌اند. فرانسه اما پیشنهاد داده که بعد از سال ۲۰۲۵ مکمل‌هایی به توافق هسته‌ای اضافه شود. ایران اما مذاکره مجدد درباره برجام را رد کرده است.

یوکیو آمانو، رئیس سازمان بین‌المللی انرژی اتمی دوشنبه ۹ اکتبر یک بار دیگر پایبندی ایران به توافق هسته‌ای را یادآوری کرده بود. علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی هسته ای ایران در نشست خلع سلاح اتمی در رم گفت: «تا زمانی که دیگران به برجام متعهد باشند، ما نیز متعهد می‌مانیم و اگر قرار باشد آنها عهدشکنی کنند، قطعاً ایران واکنش مناسبی نشان می‌دهد.»

محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران هم بارها در گفت‌وگوهای مختلف همین نظر را ابراز کرده است: به تعهداتمان پایبندیم اما تا وقتی که آن‌ها هم به تعهداتشان پایبند باشند.  ظریف در گفت‌وگو با رسانه‌های داخلی گفته است: «بعد از اینکه ترامپ مطالب خود را مطرح کند که البته تقریباً مشخص است، جمهوری اسلامی ایران پاسخ درخوری خواهد داد.»

سه هفته پیش خبرگزاری رویترز در یک گزارش اختصاصی به نقل از ۶ مقام کنونی و پیشین کاخ سفید که نام آن‌ها افشا نشده بود از طرح تازه‌ای برای مقابله آمریکا به گسترش نفوذ ایران در خاورمیانه با قید حفظ برجام خبر داده است. بر اساس این طرح که پیش‌نویس آن به رئیس جمهور آمریکا ارائه شده، آمریکا رویکرد خصمانه‌تری با تحرکات سپاه پاسداران در خلیج فارس، سپاه قدس و شاخه‌های متعدد آن در عراق و سوریه و همینطور با حزب‌الله لبنان و شبه‌نظامیان طرفدار ایران در عراق و سوریه در پیش می‌گیرد، اما به توافق هسته‌ای پایبند می‌ماند.